SEO bestaat al ezelsjaren (sinds het begin van de jaren 1990 in feite) en hoewel de tactieken en strategieën in de loop der jaren drastisch veranderd zijn, is het doel altijd hetzelfde gebleven – de zichtbaarheid en de organische zoekpositie van een website in de zoekmachine resultaten pagina's (SERPs) verbeteren.

Er zijn twee hoofdtypes van SEO – on-page en off-page. On-page SEO heeft betrekking op alle dingen die je op je website kunt doen om je SEO te verbeteren, zoals de code, inhoud, structuur en vormgeving van je website. Off-page SEO, daarentegen, heeft betrekking op alle dingen die je buiten je website kunt doen om je SEO te verbeteren, zoals linkbuilding en sociale media.

Het hebben van een goede mix van zowel on-page als off-page SEO is belangrijk voor elke website die goed wil scoren in de zoekmachines. In dit artikel gaan we ons richten op off-page SEO en specifiek op link building.

Wat is Link Building?

Linkbuilding is het proces van het verwerven van links van andere websites terug naar je eigen website. Deze links fungeren als 'stemmen' voor je website, die de zoekmachines vertellen dat je website populair en relevant is. Hoe meer links je hebt, hoe hoger je website in de zoekmachines zal scoren.

Er zijn veel verschillende manieren om links te bouwen, maar ze zijn niet allemaal gelijk geschapen. Sommige methoden, zoals link buying en link farms, worden nu beschouwd als black hat SEO en moeten vermeden worden. Andere methoden, zoals link baiting en guest posting, worden beschouwd als white hat SEO en zijn prima te gebruiken.

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Link building is belangrijk omdat het een van de belangrijkste ranking factoren is in de zoekmachines. In feite wordt in Google's zoekalgoritme gedacht dat link populariteit op de tweede plaats komt, na inhoud, als het om belang gaat. Dit betekent dat als je goed wilt ranken in de zoekmachines, je je moet richten op het bouwen van links.

Een andere reden waarom link building belangrijk is, is dat het helpt het bereik van je website te vergroten. Hoe meer links je hebt die naar je website wijzen, hoe groter de kans dat mensen je website vinden. Dit geldt vooral als je links hebt van populaire websites die veel verkeer krijgen.

Hoe links opbouwen

Er zijn veel verschillende manieren om links te bouwen, maar zoals we al eerder zeiden, zijn ze niet allemaal gelijk geschapen. Enkele van de meest populaire en effectieve link building methoden zijn:

  • Gastplaatsing – Artikelen schrijven voor andere websites in je niche
  • Link baiting – Inhoud maken die zo goed is dat mensen niet anders kunnen dan er naar linken
  • Sociale media – Sociale media sites als Twitter en Facebook gebruiken om je inhoud te promoten
  • Forum marketing – Posten op forums en links naar je website in je handtekening achterlaten
  • Blog commentaar geven – Commentaar achterlaten op blogs van anderen met links terug naar je website
  • Directory submissions – Je website aanmelden bij online directories

Natuurlijk is dit maar een kleine greep uit de vele verschillende link building methoden die er zijn. Heb je interesse in linkbuilding? Denk dan eens aan linkbuilding uitbesteden.