Zilliqa (ZIL) lijkt de eerste blockchain te zijn die écht schaalbaar is zonder dat dit ten koste gaat van het decentrale karakter. Waar andere projecten met allerlei alternatieven komen als side-chains of masternodes, komt het team van Zilliqa (ZIL) met een totaal nieuwe technologie. Kan Zilliqa het waarmaken en volhouden om de allersnelste (en decentrale) blockchain te blijven? 

Wat is Zilliqa? 

Kort door de bocht is Zilliqa een (véél) beter schaalbare versie van Ethereum. Zilliqa kan (in potentie) de hoogste doorvoer van data aan van alle bestaande decentrale blockchains(!) Dit houdt in dat het netwerk van Zilliqa altijd snel, betrouwbaar en goedkoop zal blijven, ongeacht hoeveel mensen hier gebruik van maken. 

En het belangrijkste hiervan is dat dit niet ten koste gaat van het decentrale karakter. Bitcoin en Ethereum hebben met hun traditionele blockchains een stuk meer moeite met schaalbaarheid. De populariteit van Bitcoin zorgde voor zeer trage transacties en enorme transactiekosten, terwijl het Ethereumnetwerk plat lag door het verhandelen van cryptokitties.

Als we kijken naar de verschillen, dan zien we dat Bitcoin 2-7 transacties per seconde aankan en Ethereum 10-15 transacties per seconde. Zilliqa haalt op dit moment uit hun tests al 2488 transacties per seconde, terwijl het nog lang niet op zijn maximum zit. Zilliqa kopen doe je bij Bitvavo.