Wat kan een assessment voor jouw bedrijf betekenen?

Assessments

Het woord assessments betekent voor jou op dit moment misschien niet veel, maar het zou in jouw bedrijf ingezet kunnen worden en zelfs kunnen uitgroeien tot een belangrijke rol. Mond-tot-mondreclame kan nuttig zijn, vooral in deze tijd waarin de arbeidsmarkt krap is. Een assessment is iemand die namens jou objectief onderzoek doet naar een sollicitant. Zo krijg je een beter inzicht in de persoon bij het invullen van een lange en duidelijke vragenlijst, die zijn persoonlijke kenmerken en werkstructuur laat zien. 

Assessments

Hoe werkt het?

Eerst wordt er een gesprek gepland met de potentiële werknemer door een assessment. Assessments geven vervolgens de capaciteiten en kwaliteiten van de sollicitant weer. Hiervoor worden meestal enquêtes voor gebruikt. Deze vragenlijst bevat veel stellingen en beslissingen over wat een persoon zou doen en kunnen nemen in een bepaalde situatie. Deze beslissingen die sollicitanten nemen, kunnen worden gekoppeld aan persoonlijkheidskenmerken. Als iemand bijvoorbeeld in een enquête zegt dat de chaos van zijn werkomgeving hem niet veel doet, blijkt uit een onderzoek dat zelfs geconcludeerd kan worden dat hij minder gestructureerd werkt.

Hoe is het begonnen?

Het gebruik van assessments is een al lang bestaande praktijk. Het begon allemaal tijdens de Eerste Wereldoorlog. In die tijd werd een selectie gemaakt van potentiële soldaten. Mensen moesten worden getest voordat ze het leger in gingen. Mensen moesten bijvoorbeeld voldoen aan eisen als een fit en gezond lichaam, kracht en gezond verstand. Dit werd gedaan omdat een groot groep mensen het niet aan zouden kunnen. Dit zou alleen zorgen voor meer chaos tijdens een oorlog. Daarnaast kan je beter de materialen geven aan mensen die er ook daadwerkelijk gebruik van gaan maken. Het gebruik van assessments in het bedrijfsleven werd pas in de jaren zeventig populair. Bedrijven voeren nu zelfs  interne assessments uit om continu de mentale gezondheid van hun medewerkers in kaart te brengen.