Geld lenen kan op veel verschillende manieren

geld lenen

Soms heb je gewoon wat meer geld nodig. Je kunt sparen, lang wachten tot je alles bij elkaar hebt maar soms is dat geen optie. Bijvoorbeeld omdat je auto ermee op is gehouden en je er eentje nodig hebt voor werk. Of omdat je een huis wil kopen. Dan kun je altijd nog geld lenen.

geld lenen

Let op: geld lenen kost geld

Deze zin heb je ongetwijfeld wel eens gezien op televisie of gehoord op de radio. Dat is omdat het ook klopt. Geld lenen kost geld. Je betaalt namelijk rente over je lening. Dat betekent dat je elke maand een klein bedrag moet betalen bovenop je lening tot je klaar bent met afbetalen. Daardoor weet de uitlener dat je het zo snel mogelijk terug zal betalen. Je wil immers die rente niet onnodig lang betalen, toch? Geld lenen kan daardoor behoorlijk oplopen dus leen alleen geld als het echt niet anders kan.

geld lenen

Soorten leningen

De meest voorkomende leenvorm is de hypotheek. Dat is in principe ook gewoon een lening namelijk. Het bedrag voor een huis kun je waarschijnlijk niet zomaar zelf bij elkaar sparen en daarvoor is het systeem van hypotheken bedacht. Er zijn echter ook leningen die je absoluut moet vermijden. Bijvoorbeeld kopen op afbetaling. Want laat je niet voor de gek houden! Dat is ook gewoon een lening. Als je het niet terugbetaalt krijg je een boete en je betaalt er ook nog rente over. Letterlijk duizenden mensen zijn in de problemen gekomen door kopen op afbetaling. Het is namelijk veel te makkelijk te krijgen en voor iedereen beschikbaar.