Belangrijk: duurzame inzetbaarheid van je personeel

duurzame inzetbaarheid

Het taboe op mentale gezondheid neemt gelukkig af, maar toch blijft het een gevoelig onderwerp. Vooral als het gaat om de mentale gezondheid die onder andere beïnvloedt wordt door omstandigheden op het werk. Hoge werkdruk, stress, prestatiedruk en hoge verwachtingen spelen een steeds grotere rol in bedrijven en kunnen uiteindelijk voor hogere aantallen burn-outs en personeel met mentale problemen zorgen. Je wilt graag als bedrijf dat je personeel productief is en goede resultaten levert, maar hoe meer druk daar achter zit, hoe minder dit gerealiseerd kan worden. Het is dus belangrijk dat je als bedrijf rekening houdt met de duurzame inzetbaarheid van je personeel.

Wat is duurzame inzetbaarheid precies?

Duurzame inzetbaarheid betekent het bevorderen en behouden van gezonde, productieve en gemotiveerde werknemers. Dit onderwerp is belangrijk, zodat werkenden tot hun pensioen goed kunnen blijven werken binnen en buiten de organisatie. Zelfs de Europese Unie besteed veel aandacht aan dit onderwerp. Duurzame inzetbaarheid gaat niet alleen over ervoor zorgen dat niet opgebrand raakt en thuis komt te zitten. Nee, de bedoeling is dat je ervoor zorgt dat de motivatie en gezondheid van werknemers goed is, waardoor ze productief kunnen werken. Werknemers die goed in hun vel zitten, willen werken, komen met veel ideeën en zijn productief. Het realiseren van duurzame inzetbaarheid kan dus ontzettend veel waarde voor een bedrijf hebben. Minder afwezigheid, betere gezondheid en echt goede inzet en productiviteit kunnen zo worden bereikt. 

Hoe kun je duurzame inzetbaarheid realiseren?

Er zijn belangrijke dingen om rekening mee te houden als je duurzame inzetbaarheid wilt realiseren. Ten eerste is het belangrijk om vast te stellen wat de goede werkdruk is en hoe je ervoor zorgt dat iemand het gevoel heeft dat hij/zij er zelf controle over heeft. Je moet dus open zijn en hierover in gesprek gaan. Een ander belangrijk aspect voor werknemers binnen de organisatie is sociale steun, zodat ze werknemers weten dat ze op elkaar kunnen bouwen en rekening met elkaar houden. Daarnaast is het belangrijk dat iedere werknemer een gezonde leefstijl heeft. Een vitaliteitscoach zou hier bijvoorbeeld bij kunnen helpen, om te praten met werknemers over bewegen, voedsel, slaap, ontspanning of het gebruik van alcohol/sigaretten. Als de voorziening van een bedrijf hier aan bijdragen, laat je zien als bedrijf dat je het belangrijk vindt en dat je steun biedt om dit te bereiken. Dit zijn slechts enkele dingen die je kan doen, maar die al sterk de duurzame inzetbaarheid van personeel zal verhogen.