Tank Transport is het vervoeren van vloeibare stoffen of gassen met een tankwagen. In vergelijking, silovervoer is het transport van droge stoffen of poeder over de weg. Binnen de sector tank transport is er wel een scheiding tussen gevaarlijke en ongevaarlijke stoffen.

Bijzonder Tank transport

Tanktransport

Rijden met een tankwagen gevuld met een vloeibare stof is anders dan het vervoer van een droge stof. De lading bij tank transport is vloeibaar en zal tijdens de rit heen en weer kunnen bewegen waardoor er veel krachten vrijkomen. Als de vrachtwagen remt zal de vloeistof naar voren gaan, wat invloed heeft op het remvermogen van de truck. Een chauffeur zal in het bezit moeten zijn van het rijbewijs CE (vrachtauto met een aanhanger met een maximum toegestane massa boven de 750 kg). Is de tank gevuld met een gevaarlijke stof dan moet de chauffeur ook het certificaat ADR basis en tank bezitten. Voor ongevaarlijke stoffen zoals melk of dierlijke vetten is dit niet verplicht.

De juiste verdeling van de lading

Een transportbedrijf en chauffeur zal altijd op zoek zijn naar een vrachtwagen met een laag eigen gewicht, waardoor het laadvermogen zo hoog mogelijk zal zijn. Hoe meer lading kan worden vervoerd, hoe hoger de winst zal uitvallen. De Europese norm bepaald dat de maximale massa, afhankelijk van de hoeveelheid assen, maximaal 40 ton mag bedragen. Landen mogen onderling een hogere massa afspreken waardoor Nederland een standaard hanteert van 50 ton. Omdat het laadproces automatisch via pompen zal verlopen is het werk voor de chauffeur niet extra zwaar of vervuilend. Wel moet de planner van het transport rekening houden met wisselende variabelen zoals de houdbaarheid, de gewenste transporttemperatuur, de doorlooptijd van de rit en de vraag of de tank na de rit moet worden gereinigd. Zo zal melk gekoeld worden vervoerd en binnen een bepaalde tijd bij de fabriek worden afgeleverd. Een lege tank zal altijd worden gereinigd.