Wat is AGV en wat kan je ermee?

AGV 3

Heb je ooit eens gehoord van AGV? Misschien wel, misschien niet. Het staat voor automatic guided vehicle en wordt de laatste paar jaren door vele bedrijven gebruikt op de werkvloer. Dit zogenoemde AGV is een systeem dat rijdende machines helpt om van plek naar plek te komen en hun werkzaamheden uit te voeren. Neem bijvoorbeeld een palletmover die in geprogrammeerd is om van zijn oplaadplaats, naar de vrachtwagens te gaan om pallets op te pakken en deze in het magazijn te plaatsen op de juiste plek. Het klinkt simpel, maar het zijn complexe machines die de toekomst snel kunnen veranderen, maar is dat wel handig?

Is automatisme de toekomst?

Een AGV systeem kan je gemakkelijk plaatsen onder het label “automatisme”, want als mens heb je weinig te maken met wat het systeem doet. Het gaat automatisch aan de slag op basis van de parameters die je hebt doorgegeven. Misschien denk je gelijk aan “AI” nu met AGV, hoewel de twee niet hetzelfde zijn, proberen ze wel hetzelfde te doen: Een computer de baan van een mens laten overnemen. Voor geldzaken bijvoorbeeld kan dit geweldig zijn doordat het een lastig en niet leuke taak is, maar het maakt sommige werknemers nerveus. De belangrijke vraag voor elke persoon om af te vragen is: Waarom eigenlijk?

Wat vinden werknemers van automatische machines?

Mensen zijn niet bang van computers, maar bang om hun banen te verliezen. Stel je voor dat je een geweldig georganiseerd persoon bent, en opeens kom je erachter dat een computer je baan sneller en beter doet. Dit maakt je snel nerveus, want heeft het bedrijf je wel nodig? Sommige bedrijven hebben weinig liefde voor de mens waardoor ze graag mensen vervangen met iets goedkopers. Daarom is het te snappen als werknemers het lastig vinden om machines te accepteren, en daardoor een tip: Laat ze duidelijk weten dat ze niet vervangen worden, en dat de machine alleen komt helpen.