Wat is merkregistratie eigenlijk?

Misschien heb je er al een van gehoord, of is het juist helemaal nieuw voor je. We hebben het over merkregistratie. In deze blog vertellen we je precies wat dit is, dus lees gauw door!

Veiligstellen van je eigen merk

Het begint allemaal bij het intellectueel eigendomsrecht. Deze wetten en regels maken het mogelijk om ook niet-tastbare zaken als bezit van een bepaald (rechts-)persoon aan te wijzen. Zo kan een uitvinder een octrooi aanvragen op zijn nieuwste bedenksel en kan de ontwikkelaar van een merk dit merk registreren. Wanneer een dergelijke aanvraag of registratie voltooid is kan de aanvrager optreden tegen anderen die met hetzelfde of een zeer vergelijkbaar idee op de proppen komen. Best belangrijk dus!

Beschermen tegen derden

Stel je hebt een herkenbaar patroon dat je aanbrengt op de kleding die je vanuit je eigen merk verkoopt. Laten we hartjes en kruisjes als voorbeeld nemen. Jouw kledinglijn wordt ontzettend populair en iedereen, van jong tot oud, wil kleding met hartjes en kruisjes erop. Dat is goed nieuws, maar toch gaat er iets mis. Plots ligt er bij een willekeurige marktkraam ook een stapel kleding met hartjes en kruisjes erop. Je kunt niets tegen deze namaak doen zolang jouw merk niet geregistreerd is. Is dat wel het geval, dan heb je rechtmatige poten om op te staan en kun je hier meteen actie op ondernemen. Het is dus erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je een duidelijke, kloppende registratie hebt!

Ben je ondernemer en heb je een eigen merk? Registreren!

We hopen dat het duidelijk is geworden hoe belangrijk het is om je eigen merk te registreren. Ben je dus een ondernemer en heb jij een eigen merk? Zorg er dan voor dat deze is geregistreerd! Dit kun je zelf doen, maar je kunt het ook uit handen geven aan een merkenbureau. Succes!